Nieuwsbericht:

Hoe goed ben jij op de hoogte van de geluidsnormen van een buiteninstallatie?

Wist je dat er specifieke normen zijn gesteld aan het geluid van een buiteninstallatie? Sinds april 2021 gelden er geluidseisen voor (nieuw te plaatsen) buiten opgestelde installaties voor warmte- of koudeopwekking. Denk hierbij aan warmtepompen en airco’s voor woningen en woongebouwen.

Geluidsniveau bepalen
Er is een geluidsniveau bepaald waarvan er sprake mag zijn op de perceelgrens met een ander (bouwwerk)perceel of op de te openen deuren of ramen. In de Regeling Bouwbesluit 2012 kun je de bepalingsmethode van het geluidsniveau terugvinden. Daarnaast lees je ook waar en onder welke omstandigheden je moet meten.

Akoestische berekeningen
Om het geluidsniveau van de installaties te meten, hebben LBPsight, NVKL, Techniek Nederland, Vereniging Warmtepompen en NVI hun handen ineengeslagen om een rekentool te ontwikkelen. De rekentool geeft een inschatting op basis van akoestische berekeningen wat het vooraf aannemelijk maakt of er voldaan kan worden aan de geluidseis.

Ontdek hier meer over de geluidsnormen en het gebruik van de rekentool: https://var/www/vakmanschaptechniek.nl/html.nvkl.nl/rekentool.      

Installateur Warmtepomp

Andere

Berichten